Translate

Historik, Bockatorps koloniförening


Så här började det
I början av 1970-talet kunde de första kolonisterna i Älmhult börja odla sina egna grönsaker på det nyupprättade koloniområdet i södra utkanten av Älmhult.

Den 23 augusti 1975 tog Stig Ståhl och Sven Samuelsson initiativet till att bilda en förening och 21 av de totalt 37 koloniägarna kom till mötet som hölls på parkeringsplatsen.
På mötet togs beslut att bilda en förening, Bockatorps Koloniförening. Föreningens första ordförande blev Solveig Jönsson.
Viktigaste frågorna på det allra första styrelsemötet
Medlemsavgiften beslutades till 10 kronor (75 kronor 2010). Andra frågor som togs upp på det första styrelsemötet var ett önskemål om flera vattenposter på området och att gräset skulle slås på de tomma tomterna under hösten.
Beslut togs också att föreningen gemensamt skulle köpa in de vanligaste träsgårdsfröerna.



Kort historik
Ur verksamhetsberättelsen för 1976 går att läsa att av de 55 lotterna var 8 lediga. Arrendeavgiften till kommunen uppgick till 1000 kronor.  Skottkärran som föreningen hade köpt in var tydligen självgående eftersom den försvann från området någon gång under året.
1978 beslutade kommunen att varje lott fick rätt att uppföra en byggnad på 12 kvadratmeter (2010 är ytan 15 kvadratmeter) Husen skulle vara enhetliga och bygglov krävdes, liksom idag.

1982 odlades det på 76 kolonilotter och 15 personer stod i kö för att bli medlemmar.
Det har varit många gemensamma aktiviteter för kolonisterna, bland annat byggdes en boulebana som stod färdig 2002.
Så gott som varje år har föreningen arrangerat en årlig fest som varit ett trevligt inslag på koloniområdet.
Under åren har det varit ett skiftande intresse för koloniodlingar. Några perioder har det varit full fart på samtliga lotter men under slutet av 80-talet sjönk intresset men har under de senaste åren ökat igen. Idag har föreningen 44 lotter som brukas och endast ett fåtal av områdets odlingsbara lotter är lediga.
Föreningen är en mångkulturell förening med medlemmar från många länder samt grupper med olika funktionsnedsättningar. Under det sista året har medlemsantalet ökat och de nyaste medlemmarna är en fritidsgrupp, som tillträder sin kolonilott i augusti.
Intresset för kolonilivet är på uppgång i hela Sverige och många experter säger att intresset kommer att fortsätta att öka i framtiden.
Vi kan erbjuda flera lediga lotter, någon har stuga. Ett första steg är att klippa gräset, sätta ut några pallkragar att odla i. Då får du snabbt och enkelt en egen liten trädgård att pyssla om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar